Leukojen panoraamakuvaus

Leukojen panoraamakuvaus (PTG, OPG, OPTG, ORTO, panoramic image) on keskeinen osa hampaiston diagnostiikkaa. Anatomisten rakenteiden ja patologisten löydösten lisäksi panoraamakuvissa on runsaasti diagnostiikkaan erityispiirteitä tuovia varjoja. 

 

Kuva 1. (Planmeca)

 

 

Potilasasettelu

Leukojen panoraamakuvaus on pyörähdysliikkeeseen perustuva kerroskuvausmenetelmä. Erityisesti leukojen etualueella tarkkana kuvautuvan kerroksen kapeus tekee potilasasettelusta usein haasteellista. Jotta potilaan hampaistosta saadaan diagnostinen panoraamakuva, on asetteluun paneuduttava huolella jokaisen kuvauksen yhteydessä.

Potilaan liikkumattomuus kuvauksen aikana on onnistuneen kuvan edelleytys. Panoraamalaitteseen potilas asetellaan kaula ryhdikkäästi suoraksi venytettynä. Leuankärki ja usein myös otsa tuetaan laitteen tukiin. Etuhampaat purraan kärjikkäin mahdolliseen purentatukeen. Tukeva asento viimeistellään nostamalla käden niille varatuille sijoille.

 

Kohdistusvalot

Keskivalo

Keskivalo kohdistetaan kasvojen keskiviivaan. Sen lisäksi potilaan on myös oltava kohtisuorasti panoraamalaitteeseen nähden. Jos näin ei ole, kuvautuvat toisen puolen rakenteet leveyssuunnassa venyneinä.

 

Kuva 2. (Planmeca), Katso suurempana

 

Vaakavalo

Vaaktaso saatetaan kuvauksen kannalta optimaaliseksi joko purentatasoon tai frankfurtin tasoon kohdistettavalla vaakavalolla. Kuvattava alue rajataan samalla leukojen tasalle. Leukanivelten nivelpäät on saatava mukaan onnistuneeseen kuvaan. Samalla kilpirauhanen rajautuu kuvan ulkopuolelle.

 

Sivuvalo

Sivuvalo kohdistetaan useimmiten yläkulmahampaan etureunaan. Sen lisäksi pyritään saamaan ylä- ja alaetuhampaiden kruunut sekä juuret mahdollisimman tarkoin samalle pystylinjalle. Samalla vaakataso on pyrittävä pitämään optimaalisena, jottei mm. kovasuulaki kuvaudu haitallisen leveänä ylähampaiden juurtenkärkialueelle.

Yleisimmässä asetteluvirheessä sivuvalo kohdistetaan hieman liian eteen ja etuhampaat jäävät näin ollen tarkkana kuvautuvan kerroksen taakse sillä seurauksella, että ne kuvautuvat epätarkkoina ja leventyneinä.

Päinvastaisessa virhetilanteessa sivuvalo on kohdistettu liian taakse, ylänelosen seudulle ja etuhampaat sijaitseva melko reilusti tarkkana kuvautuvan kerroksen edessä samalla kaventuen ja sumuttuen.

 

Kuva 3. (Planmeca), Katso suurempana

 

Kaulan varjo

Potilaan on seistävä panoraamalaitteessa ryhdikkäästi, kaula suoraksi venytettynä, takaraivo lähes hieman taakse kallistettuna. Näin vältytään siltä, että kaulan pehmytkudosvarjo kuvautuisi häiritsevästi alaetuhampaiden päälle. 

 

Kieli suulakeen kiinni

Ennen kuvausta on muistettava pyytää potilasta painamaan kieli suulakeen ja pitämään se siellä koko kuvauksen ajan. Jos näin ei toimita, kuvautuu kielen yläpuolisen ilmatilan varjo diagnostiikkaa haittaavasti ylähampaiden juurten kärkialueelle.   

 

Varjoja ympäröivistä rakenteista 

Kaularangasta tulee varjoja etualueelle, vaikka laitevalmistajat pyrkivät mm. röntgensäteiden määrällä vähentämään tätä. Toisinaan alainkisiivien apikaalialueelle kuvautuu nikamavälin varjo. Tälläisessä tilanteessa alainkisiivien juuret on hyvä kontrolloida intraoraalikuvalla pidintä käyttäen. Yläkakkosten seudulle saattaa toisinaan kuvautua viistot varjot nikamaväleistä.

Nielun ilmatila kuvautuu yleensä leukakulmien taakse ja ramusalueille. Kuvaustekniikasta johtuen tämä on normaalia eikä haittaa diagnostiikkaa. Digitaalikuvia voi vaalentaa ja tarkistaa, että mandibulan luurakenne alueilla on kunnossa. Vastakkaisen leukakulman peilikuva kuvautuu myös usein varjona leukakulmien seudulle.

Pehmytkudosvarjoja panoraamakuvaan tulee niskan lisäksi kasvojen alueelta. Nenän pielet ja sierainaukot kuvautuvat usein yläkakkosten seudulle. Poskien hymyuurteet kuvautuvat toisinaan ylänelosten alueelle.

Panoraamakuvassa poskionteloiden pohjaosat kuvatuuvat ylähampaiden juurten alueelle. Poskionteloiden anatomia on vaihtelevaa, anatomiset painaumat, regessit ovat yleisiä.  Poskionteloiden alueella kuvautuvat kovansuulaen lisäksi myös nenän alakuorikoiden varjot.

Leukanivelten seudulle tulee yleensä kallonpohjan rakenteita sekä zygomakaari. Nivelpäiden luurakenteen saa paremmin esiin suu auki kuvatulla panoraamakuvalla.

 

Copyrights © Eko-Hammas Oy | Esko Peltonen | esko.peltonen@hammasrontgen.info

Hohde web design